Asset Publisher
Sezon na kurki rozpoczęty
Pomimo niskiej wilgotności gleby i ścioły panującej w lesie pojawiły się pierwsze owocniki grzyba pieprznika jadalnego czyli popularnej kurki.
W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany jest również jako stroczek lisica, kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, lisica, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, stągiewka jadalna.
W gwarze lokalnej kurka to czasami również kurza stopka lub kurzajka.
Jest to jeden z najpopularniejszych grzybów jadalnych w naszym kraju. Jest łatwo rozpoznawalny ze względu na swój kolor. Rośnie zarówno w lasach iglastych jak i liściastych. Jako grzyb jadalny ten gatunek ceniony jest ze względu na aromat oraz chrupkość owocników. Popularne w naszym kraju kurki można spotkać w lasach od czerwca do późnej jesieni (nawet listopada).
Obecnie w lasach Nadleśnictwa Zwierzyniec pierwsze kurki można już z powodzeniem zbierać czego dowodzą prezentowane zdjęcia.